Bilişim Hukuku
Bilişim teriminin farklı şekillerde birçok yorumu yapılmıştır. Bilişim, elektronik sistemlerini kapsayan ve bu konularla ilgili detayların tamamını içeren bir terimdir, denilebilir. Bilişim, hem bilgi hem de teknolojinin birlikte kullanılması sonucu oluşan tanımları ele alır. Geniş kapsamlı olarak bakmak gerekirse, teknik, ekonomik ve sosyal konularda ki tüm aletleri kapsar. Günümüzde önemli yere sahip olan bir bilimdir. Bütün veriler ve bilgiler, elektronik olarak bilgi işlem araçlarıyla işlenir ve sonuçlar bu şekilde değerlendirilir. Bu şekilde de tanımı yapılmıştır.
Bilişim Hukuku teknolojinin kötü niyetli olarak kullanılıp, insanlara her açıdan zarar verilmesini engellemek amacıyla ortaya çıkmış olan bir hukuk dalıdır. Bilişim suçları sayesinde yapılan her türlü kanun ve ahlâk dışı durumlar tespit edilir. Böyle mağdur durumlara düsen kişilerin haklarını korumak için vardır. Bilişim hukuku bilgisayar ve benzeri teknolojik aletler ile işlenen bütün suçları ele alan bir hukuk sistemidir.
Bilişim Hukukunu İlgilendiren Suçlar
Bilişim hukuku bilişim suçları ile ilgili olan bir hukuk türüdür. Çeşitli türleri vardır. Bazı bilişim suçları su şekilde sıralanabilir;
- Bilgisayarlara yetki olmadan erişim sağlamak
- Bilgisayar sabotaj etmek
- Bilgisayar kullanarak, dolandırıcılık yapmak
- Yazılımları izin olmadan kullanmak
- Kişisel verileri kötü amaçla kullanmak
- Yaşadışı yayın yapmak
- Sahte kimlikler oluşturup, başkasını taklit etmek
- Ticari sırları ele geçirmek
- Hacking
Gibi işlemlerin hepsi bilişim suçudur ve bilişim hukukunun ilgilendiği bir daldır. Böyle durumlarda bilişim hukuku devreye girerek, kişilerin haklarını korur, mağdur olmalarını engeller.
Bilişim Hukuku Ne Zaman Ortaya Çıkmıştır?
Bilişim hukukunun geçmişi ve özellikleri de çoğu kişi tarafından araştırılan konular arasında yer alır. Çok eskiye dayanan bir geçmişe sahip değildir. 2007 tarihinde resmi gazete de yayın yapılmıştır. Ülkemizde internet ortamı üzerinden yapılan yasa dışı durumları engellemek amaçlı ortaya çıkmıştır. Bu yasanın çıkması bu konu da mağduriyet yaşayan birçok kişiyi mutlu etmiştir.
Günümüzde hala çeşitli şekillerde bilişim suçları işlenmektedir. Her türlü mağduriyette bilişim hukuku devreye girer. Kişi hak ve özgürlüğünün korunması ve mağduriyet yaşanmasının önüne geçer. Herkesin detaylı bilmesi gereken bir hukuk türüdür.