Aile Hukuku
Aile toplumun temel taşını oluşturan bir yapıdır. İlk olarak ailenin ne anlama geldiğini ve tanımını iyi bilmek gerekir. Aile; kişilerin birbirine kan bağı, duygusal bir bağ ya da yasal bir bağ sonucu oluşmuş olan bir toplum birimidir. Toplumun en küçük birimi olarak da adlandırılır. Bilindiği gibi bir aile olabilmek için, modern bir toplumda evlilik yapmak gerekir. Yani aile kurabilmek için, yasalara göre bir evlilik yapmak gerekir. Bu şekilde çifte yasal olarak beraber yaşama hakkı tanınır. Bazı konularda aile içi sorunlar yaşanabilir. Burada bir hukuk dalından yardım almak gerekir.
Aile Hukuku Nedir?
Aile hukuku da ailelerle alakalı olan her türlü konuyu kapsar. Medeni kanunun içinde yer alır. Önemli bir hukuk dalıdır. Aile hukukunda yer alan temel konular, evlilik koşulları, nişan, evlilik hükümleri, boşanma şartları, mal dağıtımı, yasal danışmanlık, alınan nafaka gibi konuları kapsar. Ayrıca kadın ve çocuk hakları da ayrı bir başlık oluşturur. Hepsi aile hukuku içindedir.
Kişilerin haklarının korunmasına karşılık düzenlenmiş bir hukuktur. Kayıtlı olarak ve ya kayıtsız bir şekilde yapılan hayat arkadaşlıkları gibi konularda aile hukuku içine girer. Kayıtlı olan yaşam arkadaşlığı, Türk hukukunda bir düzenlemeye tabi değildir. Evlilik dışı bir arkadaşlık olduğu için, kişiler herhangi bir hak talebinde bulunamaz. Çocuk durumu farklıdır. Evlilik dışı ya evlilikte doğan çocuklar eşit haklara sahiptir.
Aile Hukukunda Yer Alan Konular Nelerdir?
Aile ile alakalı bütün konular aile hukuku alanını kapsar. Aile denildiği zaman akla ilk olarak nişan, evlilik, boşanma, nafaka ya da evlat edinme ve velayet konuları gelir. Bunların dışında daha pe çok konu bu hukuk dalının içinde yer alır. Bunlar şu şekildedir;
- Evlilik öncesi sözleşme ve mal paylaşımı
- Evlilik sonrası mal paylaşımı ve boşanma ile ilgili katkı payı davaları
- Çocukların boşanma sonrası velayeti ya da velayet değişlikliği davaları
- Çekişmeli boşanma ya da anlaşmalı boşanma
- Evliliğin iptali için açılan davalar
- Tazminat ve nafaka için davalar
- Evliyken edilen malların paylaşımıyla alakalı davalar
- Babalık davası
- Soy bağı davası